Početna strana > Hronika > Diana Dragutinović: Moguće povećanje PDV-a u 2010.
Hronika

Diana Dragutinović: Moguće povećanje PDV-a u 2010.

PDF Štampa El. pošta
utorak, 22. decembar 2009.

Ministarka finansija Diana Dragutinović nije isključila mogućnost povećanja stope PDV-a u 2010. godini, što će zavisiti od ukupne ekonomske situacije u zemlji i priliva u budžet, ocenjujući da će se u narednoj godini privreda oporaviti, mada ne tako brzo koliko se očekuje.

Istakavši da u narednoj godini nije predviđeno povećanje poreskih stopa, Dragutinovićeva je sinoć rekla da se zalaže za restriktivniju poresku politiku, pa čak i povećanje stope PDV-a, ali je svesna da konačnu odluku o tome uvek donosi vlada i Narodna skupština.

Učestvujući u emisiji RTS o budžetu za 2010. godinu, Dragutinović je ocenila da stopa PDV-a u Srbiji od 18 odsto nije visoka u odnosu na okruženje.

Govoreći o zaduživanju države, ona je istakla da je država počela da se zadužuje tek u 2009. godini. Do sada je država finansirala budžet od privatizacionih prihoda, a od 2000. uglavnom se razduživala prema inostranstvu i prema domaćem tržištu.

Ministarka finansija je ponovila da je budžet za 2010. godinu razvojni, ako se posmatra njegova uloga u stimulisanju izgradnje infrastrukture, a podsticajni je u delu koji predviđa pomoć privredi kroz subvencije kamata na kredite.

Guverner NBS-a Radovan Jelašić je rekao da je usvojeni budžet za 2010. godinu u potpunosti ispoštovao dogovor s MMF-om, ističući da će dinar biti stabilan i u narednoj godini.

Prema njegovoj oceni, ključni izazov biće da se višak prihoda zbog rasta privrede ne usmeri u javnu potrošnju, nego u investicije.

Guverner je ukazao na to da je bolje što se država zadužila na domaćem tržištu, a ne u inostranstvu i podsetio da je dinarska novčana masa trenutno tri puta manja od deviznih rezervi, koje su već premašile deset milijardi evra.

Jelašić je naveo da u kriznim vremenima mora doći do pada vrednosti nacionalne valute i istakao da privrednike niko nije terao da se zadužuju u evrima, što on, kao guverner NBS-a, nikada nije preporučivao, nego je uvek ukazivao na to da se treba zaduživati isključivo u dinarima.

(Tanjug)

 

Ostali članci u rubrici

Anketa

Da li će, po vašem mišljenju, „Zajednica srpskih opština“ na KiM biti formirana do kraja 2023. godine?
 

Republika Srpska: Stanje i perspektive

Baner
Baner
Baner
Baner
Baner
Baner